مانومتر اکسیژن

فشار یک کمیت فیزیکی است که حاصل محاسبه نیرو بر واحد سطح است. این کمیت را با واحد پاسکال یا سانتی متر جیوه و مواردی از این قبیل شناسایی می کنند. در جهان امروز محاسبه فشار از اهمیت زیادی برخوردار است. در صنایع یا حتی در پزشکی و تجهیزات مرتبط با آن با این موضوع سروکار دارند. برای محاسبه فشار، دستگاه ها و روش های زیادی وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از مانومتر است. در ادامه در رابطه با مانومتر صحبت می کنیم و با نحوه عملکرد آن آشنا می شویم.

مانومتر اکسیژن

مانومتر کپسول اکسیژن

مانومتر کپسول اکسیژن یک ابزار اندازه گیری است. این وسیله برای بررسی و اندازه گیری فشار گازها به کار می رود. در این دستگاه یک لوله به کار رفته است که درون آن جیوه یا آب وجود دارد. جنس این لوله از شیشه یا پلاستیک است. اگر در آن جیوه به کار رود به آن فشار سنج جیوه ای می گویند و اگر در آن آب به کار رود فشارسنج آبی نامیده می شود.
ارتفاع ستون جیوه در حالتی که هر دو سر لوله آزاد است یکسان و برابر نقطه مبنا است. اگر یک سر لوله به مخزن گازی متصل شود تغییراتی در سطح ستون جیوه ایجاد می شود. اگر ستون جیوه در یک سمت پایین تر بیاید نشانه غلبه فشار مخزن بر فشار اتمسفر است. اگر عکس آن رخ دهد، یعنی بالا رفتن ستون متصل به مخزن، در این صورت فشار مخزن کمتر از فشار اتمسفر است.

مانومتر اکسیژن

مانومتر را می توان برای محاسبه سایر کمیت ها نیز استفاده کرد. این امر به صورت غیر مستقیم و به کمک سایر متغیر های موجود امکان پذیر می شود. درساختار برخی مانومتر ها لوله ها به شکل مورب قرار گرفته اند. وجود لوله مورب در این مانومتر ها به جهت کمک در افزایش دقت خواندن است.

مانومتر اکسیژن

مانومتر اکسیژن پزشکی

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم یکی از کاربرد های اصلی مانومتر ها در محاسبه فشار است. این موضوع در تجهیزات هواشناسی، پزشکی، هواپیما، اتومبیل و مواردی از این قبیل کاربرد دارند. گاهی از سنسور های فشار سنج در محاسبه جریان استفاده می شود. زیرا اختلاف فشار با جریان رابطه مستقیم دارد و به کمک روابط فیزیکی موجود به راحتی قابل محاسبه است.
مانومتر ها در محاسبه ارتفاع از سطح دریا کاربرد دارد. در هواپیما، بالگرد، بالن ها و مواردی از این دسته از محاسبه تغییرات فشار استفاده می شود. مورد دیگر از کاربرد های مانومتر محاسبه ار تفاع از سطح مایع است. این موضوع برای غواصان و زیردریایی ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
یکی دیگر از کاربردهای مانومتر ها برای بررسی و آزمایشات نشتی است. در صنایع مختلف برای بررسی نشتی دستگاه ها از این تغییرات فشار کمک می گیرند.

مانومتر اکسیژن

انواع مانومتر

یکی از طبقه بندی ها بر اساس کاربرد و شکل مانومتر است. در این دسته بندی مانومتر ها در دسته های زیر قرار میگیرند.

آیکون تیکمانومتر های مارپیچی
آیکون تیکمانومترهای حلزونی
آیکون تیکمانومتر مورب
آیکون تیکمانومتر C  شکل
آیکون تیکمانومتر U  شکل
آیکون تیکمانومتر مخزن دار
مانومتر اکسیژن

مانومتر اکسیژن

مانتور مارپبچی و حلزونی

در این مدل از مانومتر ها میزان خمیدگی لوله ها کمتر از 360 درجه است. این لوله ها فضای کمی را اشغال می کنند و همین مورد یکی از دلایل محبوبیت آن هاست. علاوه بر این مواقعی که نیاز به بررسی دقیق تر و با حساسیت  بیشتر باشد از این مانیتور ها استفاده می شود. این لوله ها فشار 700 بار را هم محاسبه می کنند.
مانومتر C شکل

این لوله ها دارای یک سر باز هستند. سر دیگر آن ها به مخزن فشار متصل است. این دستگاه شامل چرخ دنده و عقربه است. به واسطه ایجاد فشار این عقربه فشار مربوطه نشان داده می شود. این دستگاه قادر به اندازه گیری فشار 30 تا 50000 psi  است. این دستگاه برخلاف بالا حداکثر برای فشار 6000 بار استفاده کی شود.
مانومتر U شکل

در این مانومتر هم یک سر لوله باز است و سر دیگر متصل به منبع فشار است. در این لوله برحسب ارتفاع ستون جیوه اختلاف فشار محاسبه می شود. اما این مانومتر برای محاسبه فشارهای پایین است. این دستگاه فشار 0 تا 4 اینچ آب و فشار 0 تا 48 جیوه را محاسبه می کند.
مانومتر مورب

این مانومتر نیز برای محاسبه فشار های کم یعنی 0تا 5 اینچ به کار می رود.

طبقه بندی بر اساس نوع فشار سنسور ها

مانومتر با سنسور فشار مطلق: این سنسور برای محاسبه فشار نسبت به خلا یعنی صفر pci  به کار می رود.
مانومتر با سنسور فشار گیج: این سنسور فشار یک نقطه را نسبت به فشار اتمسفریک در سوی دیگر است.
مانومتر با سنسور فشار خلا: این سنسور برای محاسبه فشارهایی است که نسبت به فشار اتمسفر کمتر است.
مانومتر با سنسور فشار تفاضلی: عملکرد این سنسور به صورت محاسبه اختلاف دو نوع فشار وارد شده است.

مانومتر co2

اکنون که با انواع مانومتر و نحوه عملکرد آن ها آشنا شدید به سراغ یکی از پرکاربرد ترین مانومتر ها در تجهیزات پزشکی می رویم. هر کپسول اکسیژنی بر روی خود مانومتری دارد که میزان خروجی اکسیژن را تنظیم می کند. این میزان بین 1 تا 25 لیتر در دقیقه متغیر است.
معمولا در ظرفیت مانومتر های شخصی 0 تا 8 لیتر است و برای مانومتر های کپسول های بزرگ بیمارستان ها 0 تا 15 لیتر بر دقیقه است. جنس این مانومتر ها از آلومینیوم یا برنج است. کارایی این جنس برای افزایش ایمنی و در عین حال سبکی آن است.
فشار اکسیژن موجود در کپسول بسیار زیاد است. بنابراین باید فشار کمتر و کنترل شده ای به فرد منتقل شود. این وظیفه بر عهده ی مانومتر است.بنابراین باید درانتخاب مانومتر و کیفیت مربوطه دقت کرد.

قیمت مانومتر

اجرای اصلی تشکیل دهنده مانومتر اکسیژن

گیج فشار: این قسمت به صورت یک صفحه نمایش است. گیج در واقع میزان فشار درون کپسول را نشان می دهد.
فلومتر : این قسمت مربوط به اکسیژن خروجی و تغییرات فشار اعمال شده روی آن است. فلومتر مانومتر اکسیژن میزان اکسیژن خروجی بر حسب لیتر بر دقیقه را نشان می دهد.