محیط کشت اسکیم میلک
100
500
محیط کشت اسکیم میلک کیولب
محیط رشد و یا به عبارتی محیط کشت یک جامد، مایع و یا نیمه جامد می باشد که به منظور حمایت از رشد جمعیت میکرو ارگانیسم ها و یا سلول ها از طریق فرآیند تکثیر سلولی طراحی شده است. انواع مختلفی از محیط برای رشد انواع مختلف سلول استفاده می شود. یکی از این انواع محیط های کشت، محیط کشت اسکیم میلک می باشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
محیط کشت چیست؟
دو نوع اصلی محیط کشت برای کشت سلولی مورد استفاده قرار می گیرد، که از انواع سلول های خاص مشتق شده از گیاهان یا حیوانات استفاده می کند و فرهنگ میکرو بیولوژیکی است که برای رشد میکرو ارگانیسم ها مانند باکتری ها یا قارچ ها مورد استفاده قرار می گیرد. متداول ترین محیط کشت و یا محیط کشت اسکیم میلک برای میکرو ارگانیسم ها، مواد مغذی و صفحات آگار می باشد.
برای رشد میکرو ارگانیسم و رشد فرهنگ سلولی، بعضی اوقات به رسانه های تخصصی نیاز می باشد. برخی از ارگانیسم ها، ارگانیسم های تند نامیده می شوند که به دلیل نیازهای پیچیده تغذیه ای، به محیط های ویژه ای نیاز دارند. به عنوان مثال ویروس ها، انگلی های داخل سلولی اجباری می باشند و به محیط رشد حاوی سلول های زنده نیاز دارند.
محیط کشت اسکیم میلک چیست؟
محیط کشت اسکیم میلک یکی از انواع محیط های کشت و یا رشد می باشد که به منظور بررسی انواع میکرو ارگانیسم هایی که در شیر و به طور کلی محصولات لبنی وجود دارند، به کار گرفته می شود و حتی می توان در محیط کشت اسکیم میلک تعداد میکرو ارگانیسم های موجود در شیر و یا لبنیات را به راحتی شمارش کرد.
متداول ترین محیط رشد برای میکرو ارگانیسم ها، مایع های مغذی (محیط مغذی مایع) یا محیط مایع لیزوژنی است. محیط های مایع اصولا با آگار مخلوط شده و توسط دستگاه پخش کننده استریل به درون ظروف پتری ریخته می شوند تا جامد شود. این صفحات آگار در محیط کشت اسکیم میلک، محیط جامدی را ایجاد می کنند که می توان میکروب ها را بر روی آن کشت داد. آن ها جامد باقی می مانند، چرا که تعداد کمی از این باکتری ها قادر به تجزیه و شکستن آگار می باشند (به استثنای برخی از گونه های این جنس: سیتوفاگا، فلاوباکتریوم، باسیلوس، سودوموناس و آلکالیژنس). به طور کلی باکتری هایی که در کشت های مایع قارد به رشد کردن هستند اغلب تعلیق های کلوئیدی ایجاد می کنند.
تفاوت محیط کشت اسکیم میلک (skim milk) و محیط کشت مورد استفاده برای سلول های حیوانی:
تفاوت بین محیط رشدی که به منظور کشت سلولی مورد استفاده قرار می گیرد و آن محیط هایی که به منظور کشت میکرو بیولوژیک قابل استفاده هستند این می باشد که سلول های مشتق شده از ارگانیسم های رشد یافته در فرهنگ در بیشتر موارد قادر نیستند بدون اضافه کردن هورمون ها و یا فاکتورهای رشد که اصولا در بدن وجود دارد رشد کنند و زنده بمانند. در مورد سلول های حیوانی، این مشکل در بیشتر موارد با اضافه کردن سرم خون و یا جایگزینی سرم مصنوعی به محیط رشد رفع خواهد شد. اما در مورد میکرو ارگانیسم های شیر و محصولات لبنی در محیط کشت اسکیم میلک، چنین محدودیتی وجود ندارد زیرا آنها اغلب موجودات تک سلولی می باشند.
دیگر تفاوت عمده این محیط های رشد این می باشد که سلول های حیوانی در فرهنگ در بیشتر موارد بر روی سطوحی صاف که به آن متصل می شوند رشد می کنند و به زندگی خود ادامه می دهند و محیطی به صورت مایع ایجاد می شود که سلول ها را در درون خود می پوشاند. اما در مقابل، باکتری هایی مانند اشریشیا کلی قادر هستند تا بر روی محیط کشت اسکیم میلک جامد یا مایع رشد کنند.
تمایز مهم بین انواع رسانه های رشد:
یک محیط کشت تعریف شده از تمامی مواد تشکیل دهنده مقادیر مشخصی را خواهد داشت. در محیط کشت اسکیم میلک برای میکرو ارگانیسم های موجود در شیر و محصولات لبنی، آن ها از عنصرهای کمیابی و همچنین ویتامین های مورد نیاز میکروب ها و خصوصا منابع کربن و ازت مشخص شده تشکیل می شوند. گلوکز یا گلیسرول در بیشتر موارد به عنوان منبغی از کربن و نمک های آمونیوم یا نیترات ها به عنوان منبع نیتروژن غیر آلی استفاده می شوند.
محیط های کشت تعریف نشده دارای برخی از مواد پیچیده همچون عصاره مخمرها و یا هیدرولیزات کازئین می باشد که از چند گونه مواد شیمیایی به نسبت های نامشخصی به وجود آمده است. رسانه های تعریف نشده گاهی بر اساس قیمت و گاهی بر اساس ضرورت انتخاب می شوند. برخی از میکرو ارگانیسم های شیر هرگز در محیط کشت اسکیم میلک تعریف شده کشت نشده اند.
آزمایش محیط کشت اسکیم میلک:
محیط رشد و یا محیط کشت اسکیم میلک قادر است با مجموعه ای از میکرو ارگانیسم های موجود در شیر و یا محصولات لبنی آزمایش شود و توانایی آن برای هضم پروتئین کازئین، مورد بررسی قرار گیرد. کازئین نوعی پروتئین نامحلول می باشد که در شیر فاقد چربی موجود می باشد. در صورتی که میکرو ارگانیسم های موجود در لبنیات توانایی هضم کازئین را داشته باشند، پروتئین کازئین به آمینو اسید و پپتید های کوچکی تبدیل شده و به عبارتی شکسته می شوند.
لکه های ایجاد شده بر روی سطح محیط کشت اسکیم میلک مناطقی که پروتئین کازئین شکسته شده است را نشان می دهد. به طور کلی محیط کشت اسکیم میلک، محیط رشدی نسبتا ساده و قیمت مناسب برای استفاده در آزمایش های گوناگون می باشد.
تفسیر شیر فاقد چربی:
از شیر و روغن برای نشان دادن انعقاد و پروتئولیز کازئین استفاده می شود. از شیر بدون چربی گاهی اوقات به عنوان یک محیط کامل و گاهی به عنوان ماده ای دیگر در محیط کشت اسکیم میلک برای تکثیر ارگانیسم های موجود در فرآورده های شیر مانند مایکو باکتریوم یا سل، کورین باکتریوم دیفتریا و... استفاده می شود. افزودن شیر بدون چربی به هر ماده غذایی غنی از مواد مغذی شرایط مساعدی را به منظور رشد موجودات زنده ای ایجاد می کند که در شیر وجود دارد. شیر فاقد چربی باکتری های پروتئولیتیک کازئین را هیدرولیز می کنند و ترکیبات ازت محلول را نشان می دهند که به عنوان منطقه شفاف اطراف کلنی ها در محیط کشت اسکیم میلک داده شده است.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *