
اتوکلاو چیست
اتوکلاو: کلید استریلیزاسیون در صنایع مختلف
اتوکلاو دستگاهی است که با استفاده از حرارت بخار تحت فشار، محیطی استریل ایجاد میکند. این دستگاه در صنایع مختلف، به ویژه در حوزه پزشکی و آزمایشگاهی، برای استریل کردن ابزارها، مواد و محیطها به کار میرود. با استفاده از اتوکلاو، میتوان اطمینان حاصل کرد که تجهیزات، مواد و محیط کار عاری از هرگونه میکروارگانیسم مضر هستند.
اصول عملکرد اتوکلاو
عملکرد اتوکلاو بر پایه سادهترین و موثرترین روش استریلیزاسیون، یعنی حرارت مرطوب، استوار است. مراحل کلی عملکرد یک اتوکلاو به شرح زیر است:
-
بارگذاری: وسایل مورد نظر مانند ابزارهای جراحی، ظروف آزمایشگاهی و... به صورت مرتب و بدون تماس با یکدیگر درون محفظه اتوکلاو قرار میگیرند.
-
تخلیه هوا: قبل از ورود بخار، هوای داخل محفظه به طور کامل تخلیه میشود. وجود هوا میتواند به عنوان عایقی عمل کرده و مانع از انتقال حرارت به طور یکنواخت به تمام نقاط محفظه شود.
-
تزریق بخار: بخار آب با دمای بالا و فشار زیاد به داخل محفظه تزریق میشود. این بخار تمام سطوح را پوشش داده و حرارت لازم برای از بین بردن میکروارگانیسمها را فراهم میکند.
-
استریلیزاسیون: در این مرحله، میکروارگانیسمها تحت تأثیر دمای بالا و فشار بخار از بین میروند. پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک میکروارگانیسمها دناتوره شده و ساختار سلولی آنها تخریب میشود.
-
خنکسازی: پس از اتمام فرایند استریلیزاسیون، دستگاه به آرامی خنک میشود تا از ایجاد شوک حرارتی و آسیب به وسایل جلوگیری شود.
-
خشککردن: در برخی از مدلها، مرحله خشککردن نیز انجام میشود تا رطوبت باقیمانده از روی وسایل تبخیر شود.
اجزای اصلی یک اتوکلاو
- محفظه درونی (Chamber): محفظه ای است که اشیایی که می بایست استریل شوند در درون آن قرار می گیرند. حجم چمبر نشان دهنده ظرفیت دستگاه اتوکلاو می باشد.
- محفظه بیرونی(Jacket) : محفظه ای است که بر روی محفظه درونی قرار می گیرد و وظیفه حفظ و تامین دمای چمبر را بر عهده دارد.
- درب اتوكلاو : این درب به منظور دسترسی به محفظه چمبر جهت بارگذاری و یا تخلیه ملزومات استریل شده است که معمولا با استفاده از جک پنوماتیک حرکت می کند.
- منبع مولد بخار : در این منبع بوسیله حرارت ناشی از المنت ها، آب موجود تبدیل به بخار شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
- المنت ها : مجموعه ای گرمایشی است که با گرمای خود بخار آب مورد نیاز اتوکلاو را تامین می کند.
- پمپ وكیوم : این پمپ ها جهت تخلیه هوا محفظه چمبر در ابتدای سیکل و خشک کردن ملزومات استریل شونده در پایان سیکل مورد استفاده قرار می گیرند.
- شیرها و اتصالات : جهت کنترل و انتقال جریان بخار و آب از آنها استفاده می شود.
- فشار شكن : تجهیزی است که فشار بخار مرکزی را قبل از ورود به سیستم کاهش می دهد.
- منبع کندانسور : این منبع جهت تخلیه بخار خروجی به فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.
بایدها و نبایدهای استفاده از اتوکلاو
-
رعایت تمام مراحل ایمنی برای استفاده از اتوکلاو در آزمایشگاه، از جمله استفاده از PPE مناسب (دستکش های مقاوم در برابر حرارت، روکش آزمایشگاه، محافظ چشم مناسب و کفش های پنجه بسته) مهم است.
- مواد ضد آب یا مقاوم در برابر آب مانند روغن یا پودر را استریل نکنید. استریل کننده بخار را با ظرف و تجهیزات بیش از حد شلوغ نکنید.
- در صورت امکان تجهیزات خود را به شیوه ای شیب دار استریل کنید. فقط از کیسه های قابل اتوکلاو برای اتوکلاو ضایعات بسته بندی استفاده کنید.
- از کیسه های قابل اتوکلاو برای استریل کردن تجهیزات خود استفاده کنید.
- از فویل های آلومینیومی استفاده نکنید. محفظه استریل کننده بخار را تا درب آن پر نکنید.
- هرگز سعی نکنید استریل کننده بخار را در حین کار باز کنید.
- درب را محکم ببندید تا از وضعیت کاملا بسته اتوکلاو برای استریلیزاسیون مناسب، اطمینان حاصل کنید.
- از پلاستیک یا سینی معمولی در اتوکلاو استفاده نکنید.
- از اتوکلاوکردن موادی که حاوی پارافین هستند، مواد قابل اشتعال، خورنده، سفیدکننده های خانگی، سمی و رادیواکتیو خودداری کنید.
- هر آب موجود در مولد بخار را تا اندازه ای پر کنید که انتهای ظرف یا محفظه استریل کننده بخار را لمس کند.
فرآیند اتوکلاو چگونه است؟
آماده سازی: قبل از استریل کردن، مواردی که قرار است اتوکلاو شوند، تمیز می شوند و در یک کیسه یا ظرف استریلیزاسیون قرار می گیرند. کیسه یا ظرف باید تهویه شود تا بخار در طول چرخه اتوکلاو وارد و خارج شود.
بارگیری: مواردی که قرار است استریل شوند در محفظه اتوکلاو قرار می گیرند و درب کاملاً بسته می شود.
پر کردن آب: سپس اتوکلاو با آب مقطر تا یک سطح مشخص پر می شود که بستگی به اندازه و نوع اتوکلاو مورد استفاده دارد. سطح آب برای ایجاد بخاری که اقلام موجود در محفظه را استریل می کند، مهم است.
گرم کردن: اتوکلاو روشن می شود و دمای داخل محفظه به آرامی به دمای استریلیزاسیون مورد نظر افزایش می یابد. دما معمولاً برای مدت 15 تا 20 دقیقه روی 121 درجه سانتیگراد (250 درجه فارنهایت) تنظیم می شود، اگرچه زمان و دما دقیق به نوع ماده استریل شده بستگی دارد.
استریلیزاسیون: زمانی که اتوکلاو به دما و فشار مورد نظر رسید، چرخه استریلیزاسیون آغاز می شود. اقلام موجود در محفظه برای مدت زمان مشخص در معرض بخار فشار بالا قرار می گیرند تا هر گونه باکتری یا سایر میکروارگانیسم های موجود را از بین ببرد.
کاهش فشار: پس از اتمام چرخه استریلیزاسیون، اتوکلاو به آرامی کم فشار می شود تا از هرگونه تغییر ناگهانی دما یا فشار که می تواند به اقلام داخل آن آسیب برساند، جلوگیری می کند.
خشک کردن: بسته به نوع اتوکلاو مورد استفاده، ممکن است اقلام با استفاده از چرخه خشک کردن خشک شوند یا از محفظه خارج شده و به صورت دستی خشک شوند.
تخلیه: پس از خشک شدن اقلام می توان آنها را از محفظه اتوکلاو خارج کرد و در صورت نیاز استفاده کرد.
اتوکلاو قطعه ای از تجهیزات آزمایشگاهی است که برای استریل کردن تجهیزات و مواد با استفاده از بخار پرفشار استفاده می شود.
پارامتر های تاثیر گذار در استریلیزاسیون با اتوکلاو
در استریل تجهیزات به وسیله دستگاه استریل کننده بخار، پارامتر های زیر تاثیر گذار هستند:
زمان استریلیزاسیون
زمان لازم برای استریلیزاسیون بنا به نوع تجهیزات، متفاوت می باشد. زمان مورد نیاز برای استریل تعدای از وسایل قابل اتوکلاو به صورت حدودی در جدول ذکر شده است.
نوع تجهیزات |
زمان مورد نیاز برای استریل (دقیقه) |
مواد چرب و روغنی |
120 |
تجهیزات فلزی حفره دار و شیشه آلات |
20 |
محلولهای آبی موجود در ظروف شیشهای تا حجم ۱۰۰۰ میلی لیتر |
20 |
م حلولهای آبی موجود در ظروف شیشهای تا حجم ۱۰۰ میلی لیتر |
10 |
تجهیزات حفره دار مانند پانسمان های جراحی |
5 تا 10 |
دمای استریلیزاسیون
دمای استاندارد برای استریل با دستگاه اتوکلاو 121 درجه سانتی گراد می باشد اما بنا به تحمل دمایی و نوع تجهیزات، فرآیند استریلیزاسیون تا دمای 134 درجه سانتی گراد نیز صورت می گیرد.
فشار استریلیزاسیون
دمای جوش آب، 100 درجه سانتی گراد می باشد اما این دما جهت از بین بردن کامل میکروارگانیسم ها و استریلیزاسیون کافی نیست. نقطه جوش با فشار رابطه مستقیم دارد، افزایش فشار هوا باعث رسیدن نقطه جوش آب به 121 درجه سانتی گراد شده و فرآیند استریل به خوبی صورت می گیرد.
حجم تجهیزات و ظرفیت دستگاه اتوکلاو
توجه به ظرفیت دستگاه اتوکلاو و تعداد تجهیزاتی که داخل دستگاه قرار می گیرد، اهمیت ویژه ای دارد. هرچه حجم و تعداد تجهیزات بیشتر باشد، به زمان بیشتری برای استریل نیاز است. اگر وسایل زیادی در داخل دستگاه قرار دارد بهتر است زمان مورد نیاز برای استریل، 5 تا 10 دقیقه بیشتر تنظیم شود.
جنس سینی دستگاه اتوکلاو
معمولا برای استریلیزاسیون تجهیزات، آنها را در یک سینی قرار داده و سپس درون اتوکلاو می گذارند. سینی های پلاستیکی که جنس آن پلی پروپیلن می باشد در برابر حرارت مقاوم هستند و نسبت به سایر سینی های پلاستیکی، گزینه مناسب تری می باشند. به هر حال پلاستیک، عایق حرارتی می باشد و در صورت استفاده از سینی پلاستیکی بهتر است به زمان مورد نیاز برای استریل، حدود 5 دقیقه اضافه شود. اگر از سینی با جنس استیل ضد زنگ استفاده شود به دلیل رسانایی گرمایی بالا بهتر است زمان مورد نیاز برای استریلیزاسیون، حدود 5 دقیقه کمتر از حالت عادی تنظیم شود.
در اینجا به جزئیات بیشتری در مورد فرآیند اتوکلاو اشاره میکنیم:
اما کارکرد دستگاه اتوکلاو بر حسب نوع کلاس آن شامل کلاس های زیر میشود. در واقع کلاس های N، S و B از جمله دستهبندی کلی دیگر اتوکلاو محسوب میگردد. در ادامه توضیحات مربوطه به هر یک از این کلاس ها ارائه داده شده است که عبارتند از:
اتوکلاو کلاس n
دستگاه کلاس N: هرگاه ابزارهایی که نیازمند استریل شدن اند، به صورت جامد و بدون هیچ گونه سرپوشی باشند، از این کلاس استفاده میشود. نکته مهم همین نبود پوشش بر روی ابزارهاست. برای مثال انواع پارچه ها یا لوازم دارای حفره مناسب این سطح از کلاس نیستند و نباید برای استریل آنها از این دستگاه استفاده نمود.
اتوکلاو کلاس s
دستگاه کلاس S : کارکرد این نوع از دستگاه های اتوکلااو شبیه دستگاه کلاس N است. یعنی تنها ابزارهای جامد را استریلیزاسیون میکند. تفاوت مدل S با کلاسN در پوشش دار بودن این نوع از ابزارهاست. یعنی میتوان لوازمی چون پارچه یا دارای حفره را نیز در این سطح از کلاس استریل سازی نمود. تفاوت بعدی این کلاس در دارا بودن سیکل خشک کن و پمپ وکیوم این کلاس است.
اتوکلاو کلاس b
دستگاه کلاس B: این مدل قابلیت بیشتری دارد. هم مواد جامد دارای پوشش را دربر میگیرد، هم ابزارهای حفره دار و بدون پوشش را. علاوه بر موارد فوق می تواند مواد نساجی را نیز استریل کند. پمپ وکیوم این کلاس بسیار کا را و سریع و قوی است.
اساس کار اتوکلاو
دستگاه های اتوکلاو بر اساس ویژگی ترمودینامیک آب که ماده ای خالص می باشد، کار می کنند. در حالت طبیعی سطح دریا که فشار یک اتمسفر می باشد، آب در حالت مایع می جوشد و در دمای 100 درجه سانتی گراد به بخار تبدیل می شود. اگر فشار کمتر شود، آب در دمای پایین تر و اگر فشار بیشتر شود، در دمایی بالاتر به نقطه جوش می رسد. در این دستگاه با کنترل میزان فشار بخار آب، دمای محفظه اتوکلاو ممکن است به دمای بیشتر از 100 درجه سانتی گراد و با کنترل میزان دما، به فشار بالاتر از فشار اتمسفر برسد.
دستگاه های اتوکلاو دارای اصول عملکرد یکسانی هستند و در تمامی آنها پس از قرار دادن تجهیزات در داخل محفظه، درب آن قفل می شود و تبدیل آب به بخار به دو روش صورت می گیرد؛ در حالت اول ممکن است آب به صورت مستقیم به محفظه دستگاه وارد شده، توسط المنت هایی که در اطراف آن وجود دارد، گرم شود و در دمای 100 درجه سانتی گراد به بخار تبدیل شود. در حالت بعدی آب وارد مولد بخار می شود و پس از تبدیل شدن به بخار، وارد محفظه داخلی می شود. از آنجاییکه وجود هوا مانعی برای نفوذ بخار به تجهیزات می باشد، تمام هوای موجود در محفظه داخلی با بخار آب جابجا می شود و میزان دما و فشار افزایش می یابد. برنامه مناسب زمانی و دمایی بنا به میزان تحمل دمایی تجهیزات به دستگاه داده شده و پس از اینکه فشار و دما به میزان مطلوب برسد، فرآیند استریل شروع و زمان استریلیزاسیون توسط اتوکلاو از ابتدای این لحظه حساب می شود. بخار موجود در محفظه، تحت فشار قرار گرفته و از دریچه آزاد می شود. تجهیزات موجود در محفظه در بازه زمانی تعیین شده خشک شده و فشار و دمای موجود در محفظه داخلی به فشار محیط بر می گردد. محفظه مجدد از هوا پر می شود، استریلیزاسیون توسط اتوکلاو به اتمام می رسد و با وجود اینکه وسایل هنوز هم کمی گرم می باشند اما کاربر می تواند درب دستگاه را باز کند.
استریلیزاسیون اتوکلاو
وسایل مختلف، تحمل دمایی یکسانی ندارند، از این رو پیش از استفاده از دستگاه اتوکلاو لازم است به نوع وسیله توجه شود. تنها وسیله های شیشه ای که قابل قرار گرفتن در اتوکلاو هستند، پیرکس می باشد، اما اگر درب شیشه های پیرکس محکم بسته شود، احتمال منفجر شدن شیشه وجود دارد. پلی پروپیلن از دیگر تجهیزاتی می باشد که قابل اتوکلاو هستند. این وسایل، پلاستیکی بوده و به منظور نفوذ بهتر بخار، بهتر است مقداری آب درون بسته بندی ریخته شود تا انتقال گرما به خوبی صورت گیرد. کاغذ را نمی توان با اتوکلاو استریل کرد اما اگر بسته بندی تجهیزات از جنس کاغذ باشد، اشکالی ندارد اما پس از استریل به وسیله اتوکلاو قابل استفاده مجدد نیستند.
تجهیزات فلزی برای اتوکلاو کردن مناسب هستند اما لازم است قبل از استریل، قسمت های پلاستیکی، واشر و غیره که امکان ذوب شدن دارند، باز شود.
روش استفاده از دستگاه اتوکلاو
در ابتدا کاربر درب دستگاه را باز می کند، اقدام به تمیز کردن ظرف های استریلیزاسیون کرده، تجهیزات را به روش مناسب، بسته بندی می کند، در داخل دستگاه قرار می دهد و درب آنرا می بندد. بسته بندی تجهیزات قبل از استریل موجب کاهش آلودگی وسایل پس از استفاده از اتوکلاو می شود. بسته بندی ها می توانند از جنس کاغذ های غیر بافته شده یا کرپ، پارچه و پلاستیک پروپیلن باشند. در بعضی از اتوکلاو ها باز و بسته شدن درب دستگاه به صورت الکترومکانیکی و در بعضی به صورت دستی می باشد. برنامه استریلیزاسیون مناسب وسایل بنا به میزان تحمل دمایی تجهیزات به دستگاه داده می شود تا فشار، دما و زمان استریل اتوکلاو مشخص شود.
در ابتدای فرآیند استریل، تخلیه هوا و وارد شدن بخار به داخل محفظه انجام شده و بسته هایی که محافظ تجهیزات هستند، استریل می شوند. فشار هوا در محفظه افزایش یافته، بخار با وسایلی که استریل می شوند در تماس قرار می گیرد و با انتقال گرما، بخار بیشتری وارد محفظه و بسته بندی ها شده و فشار و دما ثابت می شوند. هرچه دما و فشار بیشتر باشد، به زمان کمتری برای انجام فرآیند استریلیزاسیون نیاز می باشد. پس از اتمام زمان برنامه داده شده به دستگاه، فشار محفظه کاهش می یابد تا زمانیکه فشار محفظه داخلی با فشار اتمسفر یکسان شود و فرآیند استریل به اتمام برسد. حالا کاربر می تواند درب اتوکلاو را باز کند و تجهیزات استریل شده را از دستگاه خارج کند.
پس از اتمام استریل وسایل، ابتدا دستگاه خاموش شود و دریچه خروج بخار باز شود تا فشار محفظه داخلی صفر شود. تا زمانیکه دما و فشار دستگاه به میزان عادی نرسیده، درب آن باز نشود. حین باز شدن دریچه خروجی، جهت جلوگیری از سوختگی، کاربر صورت خود را به آن نزدیک نکند.
اتوکلاو ها معمولا با برق 220 ولت و فرکانس 50 هرتز کار می کنند. اگر اتوکلاو دارای نوسان در محدوده 180 تا 220 ولت باشد، در عملکرد دستگاه اختلالی ایجاد نمی شود اما اگر نوسان از این محدوده بیشتر باشد، باید از ترانسفورماتور استفاده شود. در ضمن مکان قرارگیری اتوکلاو در زمان فرآیند استریلیزاسیون، تاثیرگذار می باشد و معمولا زمان استریل با افزایش ارتفاع از سطح دریا، بیشتر خواهد شد.
نگهداری و کالیبراسیون دستگاه اتوکلاو
دستگاه اتوکلاو باید در محیطی قرار گیرد که دارای تهویه مناسبی باشد تا گرما و رطوبت ایجاد شده در حین استریلیزاسیون باعث صدمه به کاربر نشود. همچنین فضای قرارگیری دستگاه باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا دستگاه به درستی کار کند، کف محیط نیز باید نسبت به رطوبت و گرما مقاوم باشد.
اتوکلاو ها باید به صورت منظم کنترل و سرویس شوند تا از عملکرد صحیح دستگاه، اطمینان حاصل شود. برای بررسی می توان از اندیکاتور های بیولوژی یا شیمیایی استفاده شود و به منظور بررسی دما و زمان از نوار های شیمیایی مخصوص استفاده شود.
به منظور پیشگیری از اتلاف گرما، درب دستگاه در مواقعی که استفاده نمی شود، بسته باشد و شرایط فشارسنج ها و دماسنج ها بررسی شود. قسمت های جلوی اتوکلاو، کنترل ها و دستگیره دستگاه با پارچه مرطوب و بدون پرز تمیز شود. برای تمیز کردن محفظه داخلی دستگاه از سیم و اسکاچ استفاده نکرده و با مواد پاک کننده بدون کلر تمیز شود. اگر محلول حاوی کلر استریل می شود، هرگز با محلول های اسیدی تمیز نشود زیرا کلر موجب خوردگی نواحی استیل ضد زنگ خواهد شد. قسمت های خارجی که نسبت به زنگ زدگی مقاوم هستند با پاک کننده های ملایم مانند کلراید اتیلن تمیز شود.
اتوکلاوها مخازن تحت فشاری هستند که مواد را در دمای بالاتر از نقطه جوش آب در معرض بخار پرفشار قرار می دهند. هدف از اتوکلاو استریل کردن تجهیزات و لوازم با کشتن میکروارگانیسم ها است. اتوکلاو همچنین برای پخت کامپوزیت ها و ولکانیزه کردن لاستیک استفاده می شود. اتوکلاوها از نظر اندازه و شکل متفاوت هستند، اما معمولا بدنههای استوانهای با درپوشهای مخروطی دارند. آنها ممکن است به صورت دستی یا خودکار کار کنند و برخی از مدل ها دارای ویژگی هایی مانند کنترل خودکار و درب های خود قفل شونده هستند.
استریلیزاسیون با بخار معمولاً در دمای بین 121 تا 134 درجه سانتیگراد (250 درجه فارنهایت تا 275 درجه فارنهایت) انجام می شود. این روش در برابر بسیاری از ارگانیسم ها مانند باکتری ها، هاگ های کپک و ویروس ها موثر است. با این حال، برخی از میکروارگانیسم های مقاوم می توانند در برابر دمای بالای استریلیزاسیون با بخار مقاومت کنند.
رابطه بین دما، فشار و زمان استریل دستگاه اتوکلاو
وسایل و تجهیزات، تحمل دمایی متفاوتی دارند و برای استریلیزاسیون در اتوکلاو، به دما، فشار و زمان متفاوتی نیاز دارند که دستگاه طبق آن، تنظیم می شود. مقدار های متداول موردنیاز جهت استریل بر اساس استاندارد جهانی در جدول ذکر شده است. حداقل زمان مورد نیاز برای استریل تجهیزات از زمانی که دستگاه به دمای لازم رسیده باشد، محاسبه می شود.
دمای داخلی دستگاه اتوکلاو (سانتی گراد) | فشار داخلی دستگاه اتوکلاو (کیلو پاسکال) | حداقل زمان مورد نیاز جهت استریل تجهیزات (دقیقه) |
121 تا 124 | 200 | 15 تا 20 |
125 تا 129 | 250 | 10 تا 15 |
130 تا 134 | 300 | 5 تا 10 |
اتوکلاوها چگونه کار می کنند؟
اتوکلاوها با استفاده از بخار تحت فشار برای کشتن باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها کار می کنند. بخار از جوشاندن آب ایجاد می شود و فشار با آب بندی محفظه اتوکلاو ایجاد می شود. این ترکیب بخار و فشار محیطی را ایجاد می کند که برای اکثر میکروارگانیسم ها کشنده است.
اتوکلاوها در اشکال و اندازه های مختلفی برای پاسخگویی به نیازهای مختلف استریلیزاسیون وجود دارند. رایج ترین نوع اتوکلاو اتوکلاو محفظه ای است که برای استریل کردن تجهیزات و لوازم مورد استفاده قرار می گیرد. اتوکلاوهای محفظه ای می توانند از بالا یا از جلو باشند و در اندازه های مختلف موجود هستند.
نوع دیگر اتوکلاو اتوکلاو جابجایی گرانشی است که از نیروی جاذبه برای پر کردن محفظه با بخار استفاده می کند. این نوع اتوکلاو اغلب برای استریل کردن سریع و آسان اقلام کوچک استفاده می شود.
نوع سوم اتوکلاو اتوکلاو فلاش است که از بخار پرفشار برای استریل کردن سریع اقلام استفاده می کند. اتوکلاوهای فلش اغلب در تنظیمات پزشکی برای استریل کردن ابزار جراحی و سایر تجهیزات استفاده می شوند.
مزایا و معایب هر نوع اتوکلاو
سه نوع اتوکلاو وجود دارد: خشک، مرطوب و بخار. هر نوع اتوکلاو مزایا و معایب خاص خود را دارد.
اتوکلاوهای خشک از هوای گرم برای استریل کردن تجهیزات استفاده می کنند. مزیت اتوکلاوهای خشک این است که احتمال آسیب کمتری به تجهیزات ظریف نسبت به اتوکلاوهای مرطوب یا بخار دارند. از معایب اتوکلاوهای خشک می توان به این واقعیت اشاره کرد که استریل کردن تجهیزات بیشتر طول می کشد و برای عملکرد صحیح آنها به تهویه خاصی نیاز دارند.
اتوکلاوهای مرطوب از گرمای مرطوب برای استریل کردن تجهیزات استفاده می کنند. اتوکلاوهای مرطوب سریعتر از اتوکلاوهای خشک هستند، اما در صورت بالا بودن دما می توانند به تجهیزات ظریف آسیب برسانند.
اتوکلاوهای بخار از بخار تحت فشار برای استریل کردن تجهیزات استفاده می کنند. اتوکلاوهای بخار سریعترین نوع اتوکلاوها هستند، اما برای عملکرد صحیح به تهویه خاصی نیاز دارند.
اتوکلاو کلاس b یا به اصطلاح دندانپزشکی دستگاهی است که تجهیزات و لوازم را با قرار دادن آنها در معرض بخار فشار بالا استریل می کند. این نوع اتوکلاو معمولاً در محیط های بهداشتی استفاده می شود، زیرا در کشتن باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها موثر است. در حالی که اتوکلاوهای کلاس b بیشتر برای مقاصد پزشکی استفاده می شوند، می توانند در صنایع دیگر مانند خدمات غذایی یا خالکوبی نیز استفاده شوند. اگر قصد خرید اتوکلاو کلاس b را برای کسب و کار خود دارید، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه عملکرد آنها و مواردی که هنگام خرید باید به دنبال آن باشید، به ادامه مطلب مراجعه کنید.
برای اطمینان از اینکه مرکز شما تمام فرآیندهای استریل سازی مورد نیاز برای اتوکلاوهای کلاس B را برآورده می کند، مهم است که ابتدا دقیقاً بفهمید که اتوکلاو کلاس B چیست. اتوکلاو کلاس B یک اتوکلاو است که از حرارت خشک برای استریل کردن ابزار و تجهیزات استفاده می کند. دمای داخل اتوکلاو کلاس B باید حداقل به 160 درجه سانتیگراد (320 درجه فارنهایت) برسد تا مواد داخل آن به درستی استریل شوند.
اتوکلاوهای کلاس B معمولاً برای استریل کردن اقلامی مانند ابزار فلزی، ظروف شیشه ای و انواع خاصی از پلاستیک استفاده می شود. این اتوکلاوها اغلب در صنایع غذایی برای استریل کردن ادویه ها و سایر اقلام مرتبط با مواد غذایی استفاده می شوند. برای کار با اتوکلاو کلاس B، باید به منبع گرمایی خارجی مانند مشعل Bunsen یا صفحه داغ برقی دسترسی داشته باشید.
هنگام استفاده از اتوکلاو کلاس B چندین چیز وجود دارد که باید در نظر بگیرید. ابتدا باید مطمئن شوید که موادی که قرار است ضدعفونی کنید می توانند دمای بالا را تحمل کنند. دوم، باید اطمینان حاصل کنید که ظرفی که استفاده میکنید به اندازهای بزرگ است که همه مواد داخل آن قرار بگیرد. در نهایت، باید مطمئن شوید که محفظه هوا بسته باشد تا در طول فرآیند هیچ آلودگی خارجی وارد نشود.
اگر این دستورالعملها را دنبال کنید، میتوانید مطمئن باشید که تسهیلات شما تمام الزامات لازم برای کلاس B را برآورده میکند.
نحوه کار اتوکلاو کلاس b
اتوکلاوهای کلاس B با استفاده از بخار تحت فشار برای استریل کردن تجهیزات و لوازم کار می کنند. بخار در محفظه ای جدا از محفظه ای که اقلامی که قرار است استریل می شوند، تولید شود. این تضمین می کند که تمام بخار مورد استفاده برای استریل کردن اقلام تمیز و عاری از هر گونه آلودگی است.
بخار در محفظه با گرم کردن آب تا نقطه جوش تولید می شود. سپس آب توسط یک پمپ به محفظه استریلیزاسیون منتقل می شود. فشار در محفظه به دقت کنترل می شود و در سطحی حفظ می شود که به بخار اجازه می دهد تا اقلام را بدون آسیب رساندن به آنها استریل کند.
پس از سپری شدن مدت زمان لازم، نشانگر کامل استریلیزاسیون به صدا در می آید و/یا روی پانل جلویی دستگاه نمایش داده می شود. سپس می توان در را باز کرد و وسایل را خارج کرد.
مزایای اتوکلاو کلاس b
چندین مزیت استفاده از اتوکلاو کلاس B نسبت به سایر انواع اتوکلاو وجود دارد:
- اتوکلاوهای کلاس B می توانند اقلام را در دمای پایین تری نسبت به سایر انواع اتوکلاو استریل کنند، به این معنی که احتمال آسیب کمتری به اقلام حساس دارند.
-همچنین چرخه آنها نسبت به سایر انواع اتوکلاو کوتاهتر است، بنابراین می توانید اقلام را سریعتر استریل کنید.
- اتوکلاوهای کلاس B نسبت به سایر انواع اتوکلاو برق کمتری مصرف می کنند، بنابراین مصرف انرژی بیشتری دارند.
-همچنین هزینه کارکرد آنها نسبت به سایر انواع اتوکلاو کمتر است، بنابراین می توانند در دراز مدت در هزینه شما صرفه جویی کنند.
اتوکلاو آزمایشگاهی چیست
اگر تا به حال به این فکر کرده اید که اتوکلاو کلاس n یا اتوکلاو آزمایشگاهی چیست، تنها نیستید. این نوع اتوکلاو اغلب در صنعت مراقبت های بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد و درک نحوه کار و کاربرد آن بسیار مهم است. در این پست وبلاگ، ما اصول اولیه اتوکلاوهای کلاس n، از جمله نحوه کار و استفاده از آنها را بررسی خواهیم کرد. ما همچنین نکاتی را در مورد نحوه انتخاب اتوکلاو مناسب برای نیازهای شما ارائه خواهیم داد. برای کسب اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب بروید!
اتوکلاو کلاس N نوعی وسیله پزشکی است که از بخار برای استریل کردن تجهیزات استفاده می کند. اتوکلاوهای کلاس N معمولاً در محیط های بهداشتی برای استریل کردن وسایل و لوازم استفاده می شوند.
نحوه کار اتوکلاو کلاس n
اتوکلاوهای کلاس N با استفاده از بخار برای استریل کردن تجهیزات و لوازم کار می کنند. بخار در یک محفظه تولید می شود و تجهیزات و لوازم در محفظه قرار می گیرند. بخار به طور کامل تجهیزات و لوازم را استریل می کند.
استفاده از اتوکلاو کلاس N نسبت به سایر تجهیزات استریلیزاسیون مزایای زیادی دارد. اتوکلاوهای کلاس N از گرمای خشک استفاده می کنند که در کشتن باکتری ها و ویروس ها موثرتر از گرمای مرطوب است. آنها همچنین زمان چرخه کوتاه تری دارند، بنابراین می توانند موارد بیشتری را در مدت زمان کوتاه تری استریل کنند. اتوکلاوهای کلاس N همچنین دارای قابلیت استریل کردن اقلامی هستند که قادر به غوطه ور شدن در آب نیستند مانند تجهیزات الکترونیکی.
نحوه انتخاب اتوکلاو مناسب برای نیازهای خود
وقتی صحبت از انتخاب اتوکلاو مناسب برای نیازهای شما می شود، چند نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید. اولین مورد اندازه اتوکلاو است. اطمینان حاصل کنید که اتوکلاو را انتخاب کرده اید که به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند اقلام مورد نیاز برای استریل کردن را در خود جای دهد. دوم ویژگی هاست. برخی از اتوکلاوها دارای ویژگی های اضافی مانند باز و بسته شدن خودکار درب، تایمر و نمایش دما هستند. در نظر بگیرید که کدام ویژگی برای شما مهم است و مطمئن شوید که اتوکلاو انتخابی آنها را دارد. در نهایت، بودجه خود را در نظر بگیرید. قیمت اتوکلاوها از چند صد دلار تا چند هزار دلار متغیر است. یکی را انتخاب کنید که متناسب با نیاز و بودجه شما باشد.
انواع اتوکلاو
در درجه اول می توان گفت که اتوکلاو به ۴ سبک کلی قابل تقسیم است. این ۴ مدل در ادامه به طور مختصر توضیح داده خواهد شد:
اتوکلاو دندانپزشکی
۱- اتوکلاو دندانپزشکی: در دسته های رومیزی، افقی و... تهیه میشود. سرعت مولد بخار آن بالاست. امکاناتی چون فیلتر هپا، شیر اطمینان، پمپ، وکیوم، مهر استاندارد، تاییدیه اداره تجهیزات پزشکی، گارانتی و... است.
اتوکلاو آزمایشگاهی
۲- اتوکلاو آزمایشگاهی: از سایز ۱۰ تا ۱۰۰ لیتر تولید و عرضه میشود. جنس بدنه و مخزن و.. همگی از استیل است. برد دیجیتالی دارد. دارای فناوری pwm است. مصرف انرژی آن بهینه است وتوانایی دارد تا سطح آب موجود را کنترل نماید. دارای گواهی مطمئن است و نگهداره آن ضد باکتری و نشکن بوده و گارانتی خدمات پس از فروش خوبی به همراه دارد.
اتوکلاو بیمارستانی
۳- اتوکلاو بیمارستانی: در ابعادی از ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر تولید و به بازارعرضه میشود. دارای برد الکترونیکی دیجیتال است و دمایی مابین ۱۲۱ تا ۱۳۴ درجه سانتی گراد برای کار با این ابزار مطلوب خواهد بود. این ابزارسه فاز و تک یا دو دهنه است. پرشر آن مکانیکی است و مانند مدل قبلی شیر اطمینان و گواهی کارکرد اطمینان بخش از کشور ایتالیا را به همراه دارد. مجهز استاندارد مدیریت کیفیت در زمینه تجهیزات پزشکی را از آن خود کزده است. به فیلتربیولوژی است.(هپا). گارانتی و خدمات پس از فروش خوبی دارد.
اتوکلاو کلینیکال
۴- اتوکلاو کلینیکال: درب آن هم به صورت دستی و هم اتوماتیک باز میشود. تمام استیل است، ضد خش و دارای خشک کن مجزاست. برد الکترونیکی فارسی و هوشمند دارد که خطاهای لازم را اعلام نماید. قابلیت این را دارد که با اتصال به پورت یو اس پی و پرینتر، اطلاعات لازم را گزارش دهد. از طریق سنسورهای تعبیه شده در آن کیفیت آب تست میگردد. روند و سیکل بسیار خوب و سریعی دارد. دارای شیر اطمینان، تست نفوذ بخار یا نشتی بخار، مهر استاندارد و... است.
نتیجه
جهت اطلاع از بهترین قیمت های اتوکلاو حتما مدل و نوع کارکرد و ولتاژ و امکانات آنها را به همراه مدت گارانتی و خدمات پس از فروش دستگاه ها بررسی نمایبد و سپس با توجه به نوع استفاده خود، اقدام به تهیه این دستگاه پرکاربرد و مفید نمایید. جهت خرید این دستگاه، حتما فروشگاه های تجهیزات پزشکی معتبر، شرکت ها و نمایندگی های معتبر فروش را در نظر داشته باشید. همچنین می توانید به صورت اینترنتی و با بررسی قیمت های ارائه شده و گرفتن مشاوره های لازم، اقدام به تهیه محصول نمایید.اتوکلاوها اشکال و اندازه های مختلفی دارند، اما همه آنها یک هدف را دنبال می کنند: استریل کردن تجهیزات و لوازم. اگر به دنبال اتوکلاو هستید، مهم است که بدانید به چه ویژگی هایی نیاز دارید تا بتوانید دستگاه مناسب برای کسب و کار خود را پیدا کنید. با گزینه های بسیار زیادی در بازار، ما مطمئن هستیم که می توانید اتوکلاو را پیدا کنید که نیازهای شما و متناسب با بودجه شما باشد. با تشکر برای خواندن!